Vilkaviškio pradinė mokykla nuo 2022 vasario 28 d. dalyvauja tarptautiniame projekte Erasmus+ „Matematika yra šauni skaitmeniniu būdu“ (2021-1-CZ01-KA220-SCH-000027773).

Matematika yra sudėtingas mokslas, todėl nauji mokymosi būdai ir priemonės yra būtinos, norint, kad ugdymo(si) procesas mokiniams būtų patrauklesnis, įdomesnis lengviau suprantamas ir įsimenamas. Pagrindiniai projekto tikslai yra matematinio ir skaitmeninio raštingumo kompetencijų ugdymas, skaitmeninių priemonių matematikos mokymuisi duomenų bazės kūrimas, mokytojų ir mokinių tarptautinis bendravimas ir bendradarbiavimas.

Projekto Erasmus + „Matematika yra šauni skaitmeniniu būdu“ šalys dalyvės: Čekija, Slovėnija, Ispanija, Švedija, Graikija, Lietuva. Projekto trukmė – 2,5 metų.


Projekto dalyvių išvyka į Slovėniją (2023 m. spalio 2-7 d.)

2023 metų spalio 2 dieną prasidėjo Vilkaviškio pradinės mokyklos komandos viešnagė Tolmino mieste, Slovėnijoje. Ryte įvykusiame šventiniame projekto atidaryme stebėjome nuotaikingą šeimininkų pasirodymą, na, o vėliau prisistatėme ir patys-šokome tautinius šokius, atlikome folklorines dainas, multimedijos pagalba dalinomės gražiausiais savo šalių vaizdais. Turo po mokyklą metu aplankėme įvairius kabinetus, kitas mokomąsias bei poilsines erdves, bendravome su vietiniais moksleiviais, džiaugėmės savo mokinukų pasiekimais, įgytais šokio pamokoje. Po to visi apsilankėme Merijoje, kur susipažinome su vietinės administracijos galva, buvusiu krepšininku, be galo paprastu ir draugišku žmogumi. Grįžę iš savivaldybės, dalyvavome paskaitoje, o po skanių pietų mokyklos valgykloje, iškeliavome pasižvalgyti po Tolmino apylinkes.

Spalio 3 d. (antradienis) buvo skirtas kultūrinei ir pažintinei veiklai. Keliavome į garsųjį Postojna urvą gėrėtis stalaktitų ir stalagmitų įvairove. Vėliau, kadangi šalis garsėja senomis žirgininkystės tradicijomis, apsilankėme Kobilarna Lipica, žavėjomės žirgais, susipažinome su šio žirgyno istorija, menančia net Habsburgų dinastijos laikus.

Spalio 4 d. rytas prasidėjo draugiškomis matematinių komiksų kūrybinėmis dirbtuvėmis. Dirbom komandose. Vėliau besisvečiuojančių šalių mokytojos vedė pamokas, supažindino su savo kultūra, tradicijomis, nepamiršo ir matematinių įgūdžių.

Spalio 5 d. mokinukai dalyvavo sportinėse estafetėse. Vėliau vyko interaktyvi matematikos pamoka, kurios metu vaikai Kahoot platformoje sprendė užduotis. Mokomosios veiklos tęsėsi mieste, kur mokinukai dalyvavo orientaciniame žaidime. Po pietų visi rinkomės mokyklos kieme, kur mums buvo įteikti dalyvių sertifikatai. Po oficialios dalies visi sugužėjo į mokyklą, kur mokinių tėvai visus vaišino tradiciniais slovėnų valgiais. Grojo šeimyninis kvintetas, daug bendravome ir linksminomės.

Išvykos nuotraukas rasite galerijoje.


Gegužės 31 dieną Vilkaviškio pradinės mokyklos 4c mokiniai dalyvavo netradicinėje matematikos pamokoje drauge su čekų partneriais. Mokiniai atliko tris užduotis – mėtė kauliukus ir darė pritūpimus, mėgino teniso kamuoliukus įmesti į batų dėžę ir surinkti kuo daugiau taškų, teniso rakete išmesti į viršų kuo didesnį skaičių kamuoliukų bei kuo daugiau kartų, nesuklydus, peršokti per virvutę. Mūsų mokiniams ir sportuoti, ir žaisti, ir skaičiuoti sekėsi puikiai. O kiek smagių emocijų išgyvenom!


Projekto dalyvių išvyka į Graikiją (2023 m. gegužės 20-26 d.)

Tęsiasi tarptautinis Erasmus + projektas. Šįkart į darbo susitikimą Alexandroupolio mieste Graikijoje vyko 3a klasės mokinys Tajus Žibūda, 3b klasės mokinė Grytė Botyriūte, 3e klasės mokinė Greta Skripkiūnaitė, 4e klasės mokinys Jaunius Bubnys, 3b mokytoja Egle Petraitienė ir projekto vadovė anglų kalbos mokytoja Irada Miltinienė. Gegužės 20 d. vėlai vakare grupė nuvyko į vietą, sekmadienį pailsėjo, o pirmadienį, gegužės 22 dieną, išvyko į edukacinę kelionę po šiaurės Graikijos apylinkes. Lankė Soufli šilko muziejų, varžėsi voratinklio pynimo konkurse, užkandžiavo prie Tychero ežero ir tyrinėjo Lefkimi muziejų bei milijonus metų menantį mišką, gausų fosilijų bei vulkaninių uolienų.

Daugiau išvykos nuotraukų rasite galerijoje.

23 gegužės, antradienį, mūsų mokyklos komanda nuvyko į Dimotikos pradinę mokyklą, dalyvavo ture po mokyklą, vedamą trijų moksleivių: Stefano, Danajos ir Viktorijos, stebėjo šeimininkų pasirodymą, kurio metu graikai pristatė savo mitus, dvi Ezopo pasakėčias bei pademonstravo tradicinius šokius. Šoko ne tik vaikai, bet ir mokytojai. Vėliau mūsų mokiniai dalyvavo dailės, dramos ir muzikos pamokose, o mokytojos stebėjo prezentacijas: „Apie graikų švietimo sistemą” ir „Matematikos įgūdžių tobulinimo naujovės Graikijoje”.

Nuotraukas rasite čia.

Gegužės 24, projektinės komandos apsilankė Aleksandropolio merijoje, etnografiniame muziejuje, šv. Nikolajaus bažnyčioje. Vakare žiūrėjome graikų tautinio šokių kolektyvo pasirodymą, šokome patys ir vaišinomės šeimininkų paruoštais nacionaliniais graikų valgiais.

Nuotraukos galerijoje.

Gegužės 25, ketvirtadienį, mokiniai dalyvavo sportinėse veiklose, vėliau kūrė komiksus Storyboard programėlėje, mokėsi graikų mitologijos pagrindų ir žaidė Kahoot žaidimus. Lietuvos komandos užėmė antrą ir trečią vietas.

Nuotraukos galerijoje.

Gegužės 26-ąją visi dalyviai turėjo pristatyti savąją bet kurio graikų mito versiją. Vilkaviškio pradinės mokyklos komanda parodė mini spektakliuką Pandoros skrynia. Visiems labai patiko pabaiga, kai vietoj nelaimių ir ligų pilnos Pandoros skrynios mes padovanojome šeimininkams lietuvišką rankų darbo skrynelę, kupiną „Meška Šiaurėje” saldainių. Visiems dalyvavusiems mokiniams ir mokytojams buvo įteikti pažymėjimai ir mes iškeliavom į Lietuvą.

Open photo

Daugiau nuotraukų rasite galerijoje.


Projekto dalyvių išvyka į Švediją (2023 m. kovo 5-12 d.)

Kovo 5 dieną Vilkaviškio pradinės mokyklos  ketvirtų klasių mokiniai Smiltė Rakauskaitė, Berta Vaišnoraitė, Domas Žiurinskas bei Vakaris Krukas drauge su mokytojomis Rasa Galinaitiene, Rasa Kuršentaitiene ir Irada Miltiniene išvyko atstovauti mokyklą ir Lietuvą į Karlskrunos Notreby pradinę mokyklą Švedijoje. Kelionė lėktuvu į Kopenhagą ir traukiniu į Švediją garsiuoju Eresundo tiltu, susitikimas su šeimomis ir ilgai lauktas poilsis.

Kovo 6-ąją atvykome į mokyklą, kur dalyvavome projekto savaitės atidarymo šventėje, stebėjome koncertą ir patys kartu angliškai traukėme dainą „We are the world” (Mes esame pasaulis). Vėliau susipažinome su mokykla, klasėmis, mokiniai dalyvavo matematikos, technologijų bei anglų kalbos pamokose, stebėjome prezentaciją apie Švedijos mokymo sistemą.

Kovo 7-oji prasidėjo nuo ekskursijos po milžinišką Karlskrunos karinį jūrų muziejų, sužinojome daug istorinių bei geografinių faktų, matėme begales įvairiausių laivų modelių, o ekskursijos pabaigoje netgi patekome į tikrą tikrą povandeninį laivą, kuris ilgus metus tarnavo Švedijos valstybei. Po pietų mokiniai gamino koliažą jūros tema. Nors oro sąlygos nebuvo labai palankios, dar gerą valandą vaikščiojome po Karlskronos senamiestį ir gėrėjomės senoviniais baroko stiliaus pastatais, fontanais ir aikšte, kuri yra viena didžiausių Švedijoj.

Daug išvykos nuotraukų rasite galerijoje.

Trečiadienis (kovo 8) buvo labai įdomi diena. Mokiniai dalyvavo sporto šventėje, mokytojai pasidalino mintimis apie tarptautinę moters dieną vietinio radijo laidoje. Partnerinių šalių mokytojai vedė pamokas mokiniams, trumpai supažindino juos su savo šalies istorija, kultūra, lankytinomis vietomis, vėliau tikrino mokinių matematinius gebėjimus žaisdami su jais interaktyvius žaidimus.

Veiklų nuotraukas rasite galerijoje.
 
Kovo 9 ir 10 dienomis veiklų taip pat nestigo. Mokiniai dalyvavo pamokose, o mokytojos tobulino skaitmeninių programėlių panaudojimo mokant matematikos įgūdžius. Susipažinome su Escaply ir Blooket. Vėliau vyko projekto koordinatorių pasitarimas dėl mobilumo į Graikiją bei namų darbų atlikimo. Vakare mokytojai dalyvavo kulinarinėse dirbtuvėse: gamino skirtingus švediškus patiekalus. Šįryt drauge kūrėme komiksus su trupmenomis Storeyboard platformoje, klausėmės koncerto ir dalyvavome baigiamajame renginyje, kurio metu mums buvo įteikti dalyvių sertifikatai. Laukia ilga kelionė namo, kurią tikrai praskaidrins viešnagės Švedijoje prisiminimai.
Renginių nuotraukos galerijoje.
 

Sėmėsi projektinės patirties La Palma saloje (2022 m. lapkričio 15-19 d.)

Tokios tolimos Erasmus + kelionės, į kurią išsiruošė keturi Vilkaviškio pradinės mokyklos  mokiniai ir dvi mokytojos, mūsų rajono istorijoje dar nebuvo. Išvykome į La Palma, Ispanijai priklausančią salą Kanarų salyne, Atlanto vandenyne prie Afrikos krantų, kur pačioje jos sostinėje Santa Krus de la Palma ir įsikūrusi mūsų partnerių pradinė mokykla -CEIP Anselmo Perez de Brito. Kvapą gniaužiantis kraštovaizdis, šėlstančio vandenyno bangos, kalnai debesų guoliuose ir juodas rupus pakrantės smėlis. Na ir, žinoma, nuolat besišypsantys šeimininkų veidai, greitakalbe beriami ispaniški žodžiai ir begalinis vaišingumas. Projektinė „Maths is fine with the digital style“ viešnagė išties buvo nepakartojama,- veiklų turėjome pakankamai. Mokiniai mokėsi, mokytojai vedė integruotas anglų kalbos-matematikos pamokas, vykome į orientacinį žygį su kompasu po Caldera de Taburiente nacionalinį parką drauge spręsdami matematines mįsles. Lankėme Cumbre Vieja ugnikalnį, kurio išsiveržimas sudrebino La Palma salą praeitų metų rudenį ir stebėjome susiformavusią  lavos deltą – „fajaną“, kuri dabar užima beveik 500 metrų pakrantės ruožą, siekia 30 metrų aukštį ir užima 27.7 hektaro plotą, kuris prilygsta beveik 28 futbolo aikštėms. O kur dar    „Los Tilos“ gamtos rezervatas salos šiaurės rytų dalyje, kuris primena priešistorinį mišką, kur gali rasti laurų, milžiniškų paparčių, nuostabų krioklį ir kalnų šaltinį. Vieną dieną praleidome ir Atlanto vandenyno pakrantėje, kur mokiniams buvo surengtos Kanarų saloms būdingų sporto šakų varžybos, o po to ir smagios grumtynės su šiltomis ir sūriomis vandenyno bangomis. Savaitė praėjo kaip viena diena. Kupini įspūdžių ir su „glėbiu“ namų darbų grįžome į Vilkaviškį. Atliksime užduotis ir ruošimės kitoms projektinėms išvykoms.                                                                                             Projekto koordinatorė Irada Miltinienė


Pirmadienio ryte (lapkričio 14 dieną), po ilgos ir varginančios kelionės mūsų mokyklos komanda pasiekė CEIP Anselmo Pérez de Brito pradinę mokyklą. Sutiko mus labai šiltai, apsupo šypsenomis. Aplankė mintis, kad gal žmonės, kurie gyvena saulėtoje žemėje ir patys tampa mažomis saulėmis. Stebėjome puikų šeimininkų pasirodymą, kurio metu jie pagerbė kiekvieno partnerio šalį-skambant himnui maži mokinukai žygiavo mojuodami tos šalies vėliavomis, vėliau, vilkėdami skirtingais Kanarų salų tautiniais kostiumais, vaikai pristatė kiekvienai iš salų būdingus tautinius šokius.

Pirmadienio (2022-11-14) susitikimo nuotraukas rasite galerijoje.

Antradienį projekto mokiniai vyko į La Palma Taburiente nacionalinį parką, žygio metu atliko dešimt matematinių užduočių ir ugdė savyje ištvermę bei bendravimo ir bendradarbiavimo kompetencijas. Vėliau vykome pažiūrėti vis dar veikiančio vulkano, gėrėjomės bananų plantacijomis, braidėme Atlanto vandenyno pakrantėje.

Trečiadienį mokytojai vedė pamokas pradinės mokyklos mokiniams. Mokytoja Irada Miltinienė supažindino ugdytinius su Lietuva, papasakojo apie įžymias vietas, mokė skaičiuoti iki dešimties lietuviškai ir padalino po vieną anglišką matematikos užduotį, kurią išsprendę mokiniai gavo lietuviškų suvenyrų.

Antradienio (2022-11-15) ir trečiadienio (2022-11-16) veiklų nuotraukas rasite galerijoje.

Ketvirtadienį, lapkričio 17 d. mokinių laukė tradiciniai ispaniški lauko žaidimai prie Atlanto vandenyno Santa Kruz de la Palma paplūdimy ir ilgai lauktos maudynės. Po pietų vykome į „Los Tilos” slėnį stebėti krioklio ir milžiniškų paparčių.

Ketvirtadienio veiklų nuotraukas rasite galerijoje.

Penktadienį mokytojai iš projektinių šalių vedė matematikos pamokas ispanų mokiniams. Mokiniai dalyvavo šokių studijos Master class veiklose, trepsėjo ir krutėjo ispanišku ritmu. Mokiniams ir mokytojams iš šalių partnerių buvo įteikti dalyvių Sertifikatai.

Penktadienio veiklų nuotraukas rasite galerijoje.


Mokykla tęsia tarptautinio projekto Erasmus+ „Matematika yra šauni skaitmeniniu būdu“ veiklas. Visi norintys gali išbandyti Kahoot! žaidimus, kuriais dalinasi projekto koordinatorė Irada Miltinienė. Mokytoja Irada dėkoja kolegėms Svajonei Kudirkienei, Linai Skaisgirienei, Vilmai Kudžmienei ir Aurelijai Anisimavičienei už nuoširdžią pagalbą, kuriant projektines užduotis.

Žaidimas 1

Žaidimas 2

Žaidimas 3

Žaidimas 4

Žaidimas 5


Vasario–kovo mėnesiais 1–4 klasių mokiniai įsijungė į Erasmus+ veiklas – kūrė projekto logotipą. Reikalavimai kuriant logotipą –  žaismingumas, vaikiškumas, atsispindinti projekto tema (matematika), šalių dalyvių simboliai (vėliavos). Nugalėtojais tapo Kotrynos Roveršteinaitės (2d kl.), Smiltės Valaitytės (2b kl.) ir Gustės Saldūnaitės (4a kl.) sukurti logotipai. 

Related Images: